wtorek, 22 kwietnia 2025
Zdrowie na talerzu – sałatki według własnego pomysłu!
Uczniowie klasy 5c, grupa I – uczestnicy programu "Laboratoria Przyszłości" – zamienili się w prawdziwych mistrzów kuchni. Ich zadaniem było stworzenie zdrowych i smacznych sałatek według własnych receptur. Efekty ich pracy zachwyciły wszystkich!
Oto kulinarne dzieła naszych piątoklasistów:
„Sałatka Szymona" – kompozycja roszponki, pomidorków koktajlowych, sera dojrzewającego i orzechów, podana z delikatnym sosem na bazie oliwy, cytryny i miodu.
„Sałatka owocowa Milenki" – soczysta mieszanka marakui, borówek, brzoskwiń, truskawek i banana z odrobiną naturalnego jogurtu.
„Owocowy raj z posypką orzechową Kingi" – kolorowa uczta z truskawkami, brzoskwiniami, śliwkami, jabłkiem, ananasem i kiwi, udekorowana chrupiącymi, siekanymi orzechami.
„Sałatka Olka" – bardziej wytrawna propozycja z brokułem, jajkiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi, z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
„Sałatka owocowa Wiktorii" – lekka i orzeźwiająca kompozycja jabłka, kiwi, winogron, banana i orzechów.
Wspólna degustacja była prawdziwą ucztą dla zmysłów! Dzieci z dumą prezentowały swoje sałatkowe dzieła, a wymiana przepisów i inspiracji kulinarnych stała się naturalną częścią zajęć.
To była nie tylko smakowita przygoda, ale i cenna lekcja zdrowego stylu życia!
red. sp1_mkosinska